Контактоутворення при імпульсному гарячому пресуванні в порошкових двокомпонентних системах Cu—Ni та Ag—Ni - Подрезов, Ю.М.; Лаптєв, А.В.; Толочин, О.І.; Євич, Я.І. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2012)
Запропоновано оригінальну методику визначення якості контакту гетерокомпонентних матеріалів, що заснована на аналізі законів розповсюдження тріщини, яка введена в межу розділу. Абсолютні значення тріщиностійкості є кількісним показником якості контакту, а напрямок розповсюдження тріщини виявляє найслабший структурний елемент в системі контакт—матриця. Проведені дослідження впливу температури імпульсного гарячого пресування на якість контакту в гетерокомпонентних композитах систем Cu—Nі та Ag—Ni показали, що в обох системах якість контакту суттєво підвищується із збільшенням температури. Якісний контакт в системі Cu—Ni утворюється при температурі 820 оС, а в системі Ag—Ni — при 730 °С. Предложена оригинальная методика определения качества контакта гетерокомпонентных материалов, которая основана на анализе законов распространения трещины, введенной в границу раздела. Абсолютные значения трещиностойкости являются количественным показателем качества контакта, а направление распространения трещины определяет слабейший структурный элемент в системе контакт—матрица. Проведенные исследования влияния температуры импульсного горячего прессования на качество контакта в гетеро-компонентных композитах в системах Cu—Ni и Ag—Ni показали, что в обеих системах качество контакта существенно увеличивается с повышением температуры. Качественный контакт в системе Cu—Ni создается при температуре 820 °С, а в системе Ag—Ni — при 730 °С. An original method for determination of contact quality in geterokomponent materials is proposed. This method based on an analysis of cracks propagation in the interface. The absolute values of crack resistance are quantitative indicators of the quality contact, and the direction of the crack propagation determines the weakest structural element in the contact matrix. The investigations of the influence of impulse hot pressing temperature on the quality of contact in geterokomponent system Cu—Ni, Ag—Ni showed that in both systems the quality of contact increases considerably with rise temperature. Hig-quality contact for Cu—N system is created at 820 °C, and for system Ag—Ni — 730 °С.