Отримання магнітожорсткого нанокомпозиту Nd-Fe-B - Корягін, С.В.; Бякова, О.В. (Металознавство та обробка металів, 2010)
Наведено дані щодо фазових перетворень в процесі отримання нанокомпозиту типу Nd₂Fe₁₄B/Fe₃B шляхом спінінгування з наступним кристалізаційним відпалом сплаву Nd – Fe –B з низьким вмістом неодиму та бору. Кристалізація попередньо аморфізованого сплаву відбувається в чотири стадії і закінчується формуванням нанокомпозитної структури з розміром зерен 27 нм. Особливістю цього сплаву є присутність у його структурі магнітом’якої метастабільної Nd₂Fe₂₃B₃ фази. Приведены данные о фазовых превращениях в процессе получения нанокомпозита Nd₂Fe₁₄B/Fe₃B путем спинингования с последующим кристаллизационным отжигом сплава Nd – Fe – B с пониженным содержанием неодима и бора. Низкое содержание В облегчает кристаллизацию предварительно аморфизированного сплава, которая протекает в четыре этапа и заканчивается формированием нанокомпозитной структуры с размером зерен 27 нм. Особенностью сплава является присутствие в его структуре магнитомягкой метастабильной фазы Nd₂Fe₂₃B₃ Phase transformations leading to formation of hard magnetic Nd₂Fe₁₄B/Fe₃B-type nanocomposite due to crystallization process of the melt spun Nd – Fe – B alloy with low content of Nd and B were studied. Reduced B content facilitates amorphous alloy crystallization occurred by four steps and finished by formation of nanocrystalline structure with nanograin size about 27 nm. Important structural feature of nanocomposite alloy concerns the presence of metastable soft magnetic Nd₂Fe₂₃B₃ phase.