Формування поверхневого зміцненого шару при хіміко-термічній обробці заліза, поєднаній з електроіскровим легуванням - Іващенко, Є.В.; Лобачова, Г.Г.; Мазанко, В.Ф. (Металознавство та обробка металів, 2010)
Досліджено структуру поверхневих шарів заліза, отриманих при комплексній обробці, яка включала електроіскрове легування цирконієм, титаном, хромом на повітрі, в атмосфері пропан-бутану та хіміко-термічну обробку – азотування. Встановлено підвищення мікротвердості легованих шарів до 5,5 – 12,0 ГПа. Виявлено збільшення проникнення цирконію вглиб матеріалу основи до 200 мкм. Исследована структура поверхностных слоев железа, полученных при проведении комплексной обработки, которая включала электроискровое легирование цирконием, титаном, хромом на воздухе, в атмосфере пропан-бутана и химико-термическую обработку – азотирование. Установлено повышение микротвердости легированных слоев до 5,5 – 12,0 ГПа. Выявлено увеличение глубины проникновения циркония вглубь материала основы до 200 мкм. The iron surface layers, obtained during the complex processing that includs electric-spark alloying by zirconium, titanium, chromium in the air, in the atmosphere of propane-butane and chemical-heat treatment (nitriding) were studied by the microstructural, microhardness, X-ray analysis and scanning electron microscopy. Increasing of alloyed layers microhardness to 5,5 –12,0 GPa was found. It was revealed the increasing zirconium penetration depth into the material base up to 200 μm.