Покращення якості чавунних гільз циліндрів двигунів внутрішнього згорання - Волкотруб, М.П.; Прилуцький, М.І. (Металознавство та обробка металів, 2010)
Досліджено вплив модифікування ультрадисперсними частинками карбонітриду титану на структуру і зносостійкість чавуну для гільз циліндрів двигунів внутрішнього згоряння. Встановлено, що легування ферофосфором ФФ-16 і наступна обробка чавуну такими частинками подрібнюють зерно, подовжують включення графіту в чавуні, підвищують твердість і зносостійкість гільз на 20 – 25 % в порівнянні з нелегованим і немодифікованим чавуном. Исследовано влияние модифицирования ультрадисперсными частицами карбонитрида титана на структуру и износостойкость чугуна для гильз цилиндров двигателей внутреннего сгорания. Установлено, что легирование ферофосфором ФФ-16 и последующая обработка чугуна такими частицами измельчают зерно, удлиняют включения графита в чугуне, при этом увеличивается твёрдость и износостойкость гильз на 20 – 25 % по сравнению с нелегированным и немодифицированным чугуном. Influence of modification by superdispersed titanum carbonitride particles on the structure and wear resistance of pig-iron of sleeves of internal combustion engines is investigated. It was found that alloying by ferrophosphorus ФФ-16 and the subsequent processing of pig-iron by these particles lead to grains size decreasing, elongate graphite in pig-iron, thus hardness and wear resistance of sleeves increases on 20 – 25 % in comparison with not alloyed and not modified pigiron