Вплив титану на схильність до утворення гарячих тріщин та структуру сплавів Al – Cu5 - Гаврилюк, В.Г.; Ласковець, В.В.; Гзовський, К.Ю. (Металознавство та обробка металів, 2011)
За допомогою зіркоподібної форми для визначення схильності сплавів до утворення гарячих тріщин та мікроскопічного аналізу досліджено вплив титану на схильність до утворення гарячих тріщин та формування структури сплаву Al – Cu5. На основі кластерної теорії розглянуто механізм впливу хімічного складу на процеси структуроутворення. Исследовано влияние титана на склонность к образованию горячих трещин и структуру сплава Al – Cu5. Рассмотрен механизм влияния титана на процессы, проходящие в расплаве и в процессе кристаллизации. Influence of the titanium on propensity of hot cracks formation and structure of Al – Cu5 alloy is investigated. The mechanism of influence of the titanium on the processes in a liquid alloy and in the course of crystallisation is considered.