Борування конструкційних сталей з використанням насичуючих паст - Погрібний, М.А.; Князєв, С.А. (Металознавство та обробка металів, 2011)
Наведено результати дослідження можливості безконтейнерного борування сталей 40Х та 15Х11МФ з використанням паст. Проведено вибір насичуючих сумішей для виготовлення паст, порівняння властивостей зміцнених шарів та ідентифікацію їх структури. Показано можливість реалізації простого та ефективного захисту від окиснення насичуючої зони без використання захисної обмазки. В работе приведены результаты исследования возможности безконтейнерного борирования сталей 40Х и 15Х11МФ с использованием паст. Проведен выбор насыщающих смесей для изготовления паст, сравнение свойств упрочненных слоев и идентификация их структуры. Показана возможность реализации простой и эффективной защиты от окисления насыщающей зоны без использования защитной обмазки. The article presents the results of the analysis of containerless boronizing of 40X and 15X11МФ steels with the use of pastes. Saturating mixtures for paste manufacturing have been chosen. The comparison of strengthened layers properties and structure identification has been made. It is shown that simple and efficient protection against oxidation of saturating area without the use of protective coating is quite feasible.