Модернизация турбогенератора ТГВ-200М - Чередник, В.И.; Кобзарь, К.А.; Зозулин, Ю.В.; Лившиц, А.Л.; Ракогон, В.Г.; Роговой, И.Х.; Бычик, В.Н.; Боричевский, А.М. (Праці Інституту електродинаміки НАН України, 2009)
Описаны основные мероприятия по модернизации серийных турбогенераторов ТГВ-200М, внедрение которых позволило повысить номинальную мощность генератора с 200 до 225 МВт, расширить диапазон допустимых нагрузок, а также повысить надежность оборудования. Представлены не только конструкторские, но и технологические мероприятия. При этом модернизация была выполнена таким образом, что одновременно был повышен и коэффициент полезного действия турбогенератора. Внедрение этих мероприятий позволяет эффективно решить проблему реабилитации действующего парка турбогенераторов типа ТГВ-200М. Описані основні заходи по модернізації серійних турбогенераторів ТГВ-200М, впровадження яких дало змогу збільшити номінальну потужність генератора з 200 до 225 МВт, розширити діапазон допустимих навантажень, а також збільшити надійність обладнання. Наведено не тільки конструкторські, а й технологічні заходи. При цьому модернізацію було виконано таким чином, що одночасно було збільшено і коефіціент корисної дії турбогенератора. Впровадження цих заходів дозволяє ефективно вірішувати проблему реабілітації діючого парку турбогенераторів типу ТГВ-200М. Basic procedures on modernization of serial Turbogenerators TGV 200M putting in to operation of which let increase the generator power from 200 up to 225 MW, extend the range of admissible loads and also increase reliability of the equipment, are described in this document. Not only design but also technological procedures are submitted. At that, modernization was performed in such a way that simultaneously also efficiency of the Turbogenerator was increased. Putting in to practice of these procedures let effectively solve the problem on rehabilitation of acting stock of Turbogenerators type TGV-200M. A basic principle of low expense high-efficiency modernization of a turbo-generator TGV-200M which permitted to increase nominal and maximum power at constant overpressure of hydrogen and cooling water temperature is set out.