Інститут необхідної оборони: порівняльно-правовий аналіз - Орловський, Б.М. (Держава і право, 2011)
Досліджено інститут необхідної оборони у кримінальному праві України та зарубіжних країн. Аналізу піддається поняття «необхідна оборона» та її основні положення, які стосуються правомірного нанесення шкоди особі, що посягає. Пропонуються відповідні зміни до ст. 36 КК України. Исследуется институт необходимой обороны в уголовном праве Украины и зарубежных стран. Анализируется понятие «необходимая оборона» и ее основные положения, которые касаются правомерного причинения вреда посягающему лицу. На основании проведенного исследования предлагаются соответствующие изменения в ст. 36 УК Украины. We study the Institute of necessary defensive in the criminal law of Ukraine and foreign countries. The concept of «necessary defensive» and it substantive provisions, which touch the legitimate causing of harm a person which encroaches is analyzed. On the basis of research the proper changes are offered to the article 36 of the Criminal code of Ukraine.