Основні теоретичні положення когнітивних комунікативно-маніпулятивних теорій політичної мотивації - Вільчинська, І.Ю. (Держава і право, 2011)
Аналізуються основні теоретичні положення когнітивних комунікативно- маніпулятивних теорій політичної мотивації, зокрема теорії мотивованого політичного мислення, політико-комунікативна модель, теорії раціонального і псевдораціонального вибору та центрально-периферійного засвоєння інформації та концепція електоральної поведінки на індивідуальному рівні. Анализируются основные теоретические положения когнитивных коммуникативно-манипулятивных теорий политической мотивации, в частности теории мотивированного политического мышления, политико-коммуникативная модель, теории рационального и псевдорационального выбора та центрально-периферийного осмысления информации та концепция электорального поведения на индивидуальном уровне. The paper analyzes the main theoretical concepts of cognitive-communicative manipulation theories of political motivation, in particular the theory of reasoned political thought, political and communicative model, the theory of rational choice and pseudorational that centrally peripheral understanding of information is the concept of electoral behavior at the individual level.