Інституційні процеси у сфері етнополітики Австро-Угорської імперії: фактор етнічних політичних акторів Галичини і Буковини - Монолатій, І.С. (Держава і право, 2011)
Досліджено інституційні процеси у сфері етнополітики Австро-Угорщини, що стосувалися забезпечення прав та потреб етнічних політичних акторів, процесів інституціоналізації та діяльності етнічних політичних акторів Галичини і Буковини. Висвітлюються особливості реалізації владних інтересів, створення політичних інститутів, здійснення публічної політики етнічними політичними акторами. Розглядаються мобілізаційні фактори електоральної та протестної електоральної участі, каталізатори конкуренції між різностатусними етнонаціональними спільнотами, варіативність захисту групових інтересів, сутність компромісів та консенсусів формалізованих та неформалізованих етнічних політичних акторів. Исследовано институциональные процессы в сфере этнополитики Австро-Венгрии, касающихся обеспечения прав и потребностей этнических политических актеров, процессов институционализации и деятельности этнических политических акторов Галиции и Буковины. Освещаются особенности реализации властных интересов, создание политических институтов, осуществления публичной политики этническими политическими акторами. Рассматриваются мобилизационные факторы электорального и протестного электорального участия, катализаторы конкуренции между разностатусными этнонациональными общностями, вариативность защиты групповых интересов, сущность компромиссов и консенсусов формализованных и неформализованных этнических политических акторов. The article deals with the institutional processes in the field of ethnic politics of Austria-Hungary concerning the rights and needs of ethnic political actors, processes and the institutionalization of ethnic political actors in Galicia and Bukovina. Highlights features of the implementation of government interests, the creation of political institutions, the implementation of public policy of ethnic political actors. Considered factors electoral mobilization and protest electoral participation, the catalysts of competition between ethno-national communities with equal and and different status, variety protection of group interests, the nature of compromise and consensus formal and informal ethnic political actors.