Деякі особливості філософських та кратологічних досліджень проблематики політичної волі - Смірнова, В.О. (Держава і право, 2011)
Розглядаються особливості дослідження феномена політичної волі на прикладі аналізу філософських концепцій свободи волі А. Шопенгауера та М. Бердяєва, а також кратологічного аналізу тріади «свобода-воля-відповідальність», запропонованого сучасними політологами. Дослідницька увага зосереджується на визначенні специфіки підходів до розуміння феномена свободи волі, вироблених представниками класичної філософії, окремий акцент зроблено на раніше не висвітлених аспектах проблематики політичної волі. Рассматриваются особенности исследования феномена политической воли на примере анализа философских концепций свободы воли А. Шопенгауэра и Н. Бердяева, а также кратологического анализа триады «свобода-воля-ответственность», предложенного современными политологами. Исследовательское внимание сосредоточивается на определении специфики подходов к пониманию феномена свободы воли, выработанных представителями классической философии, отдельный акцент сделан на ранее не освещенных аспектах проблематики политической воли. The paper carried out the study peculiarities of the phenomenon of political will, to the analysis of the philosophical concepts of free will Schopenhauer and Berdyaev, as well as kratologicheskogo analysis of the triad of “freedom-will-responsibility,” offered by modern political scientists. The research focuses on determining the specificity of approaches to understanding the phenomenon of free will, developed by representatives of classical philosophy, a separate emphasis on aspects previously not covered issues of political will.