Законодавчі основи і досвід державно-церковних відносин у країнах колишньої «народної демократії» - Коваль, І.В. (Держава і право, 2011)
Досліджуються законодавчі основи і досвід державно-церковних відносин у тих країнах Східної Європи, політичні системи яких до кінця 80-х – початку 90-х років ХХ ст. ґрунтувалися на принципах соціалізму. Обґрунтовується теза, що особливістю державно-церковних відносин в країнах «народної демократії» було підпорядкування віросповідної політики офіційній ідеології. Доведено, що у конституціях і законодавствах про релігію і церкву більшості соціалістичних країн права релігійних об’єднань зводилися переважно до функції задоволення релігійних потреб віруючих. Встановлено, що політика соціалістичних держав та їх провідних партій по відношенню до релігії і церкви завжди була однією і тією ж, оскільки в її основі лежала марксистська теорія, що оголошував несумісною з релігійною ідеологією. Исследуются законодательные основы и опыт государственно-церковных отношений в странах Восточной Европы, политические системы которых к концу 80-х - начале 90-х годов ХХ в. основывались на принципах социализма. Обосновывается тезис, что особенностью государственно-церковных отношений в странах «народной демократии » было подчинение вероисповедной политики официальной идеологии. Доказано, что в конституциях и законах о религии и церкви большинстве социалистических стран права религиозных объединений сводились преимущественно к функции удовлетворения религиозных потребностей верующих. Установлено, что политика социалистических государств и их ведущих партий по отношению к религии и церкви всегда была одной и той же, поскольку в ее основе лежала марксистская теория, объявлял несовместимой с религиозной идеологией. The article investigates the legal framework and experience of state-church relations in Eastern Europe, the political system by the end of the 80’s - early 90-ies of XX century based on the principles of socialism. The thesis, which feature state-church relations in the «people’s democracy» was the subordination of religious policy of the official ideology. Proved that in the constitutions and laws of religion and the church most of the socialist countries the rights of religious associations were reduced mainly to the function to meet the religious needs of believers. It was established that the policy of the socialist countries and their leading roles in relation to religion and the church has always been the same since it is based on lying Marxist theory, is declared incompatible with religious ideology.