Довгострокове кредитування на Українських землях Австро-Угорської імперії - Кириченко, В.Є. (Держава і право, 2011)
Цією статтею розпочато порівняльний історико-правовий аналіз системи іпотечного кредитування двох імперій в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Студіюється процес виникнення та функціонування установ довгострокового кредитування на українських землях Австро-Угорської імперії. Показано співвідношення публічних та приватних витоків при формуванні банківської системи, правові вимоги до заснування та діяльності іпотечних кредитних установ. Этой статьей начат сравнительный историко-правовой анализ системы ипотечного кредитования двух империй во второй половине ХІХ – начале ХХ в. Анализируется процесс возникновения и функционирования учреждений долгосрочного кредита на украинских землях Австро-Венгерской империи. Показано соотношение публичных и частных начал при формировании банковской системы, правовые условия учреждения и деятельности ипотечных кредитных учреждений. This article started a comparative historical and legal analysis of the mortgage lending system between two empires in the second half of XIX - early XX centuries. We analyzed the process of the emergence and operation of long-term credit facilities in the Ukrainian lands of the Austro-Hungarian Empire. We described the relationship between public and private beginnings by the formation of the banking system, legal institutions and the activities of the mortgage lending institutions.