Оптимизация геометрии беспазовых двигателей магнитоэлектрического типа с цилиндрическим ротором - Антонов, А.Е.; Филоменко, А.А. (Праці Інституту електродинаміки НАН України, 2010)
Розглянуто пошук оптимальної геометрії елементів системи збудження і обмотки безпазових електромеханічних перетворювачів магнітоелектричного типу. Визначено співвідношення між діаметром двополюсного циліндричного магніту та довжиною повітряного зазора, при яких досягається максимум електромагнітного моменту, залежно від співвідношення внутрішнього та зовнішнього діаметрів циліндричного магніту. Визначено оптимальний кут дуги повітряного зазора, у межах якого доцільно розміщувати активні частини обмоток. Рассмотрен поиск оптимальной геометрии элементов системы возбуждения и обмотки беспазовых электромеханических преобразователей магнитоэлектрического типа. Определены соотношения между диаметром двухполюсного цилиндрического магнита и длиной воздушного зазора, при которых достигается максимум электромагнитного момента, в зависимости от соотношения внутреннего и наружного диаметров цилиндрического магнита. Определен оптимальный угол дуги воздушного зазора, в пределах которого целесообразно размещать активные части обмоток. The article is dedicated to the search of the optimal configuration of the elements of excitation system and the windings of slotless electromechanical converters of the magnetoelectric type. The correlation between the diameter of two-band cylindrical magnet and the gap width with the maximal air gap torque depending on correlations between internal and external diameters of the cylindrical magnet is measured. The optimum gap arc angle being reasonable for active winding deployment is measured.