Аналіз субгармонічних ферорезонансних процесів на шинах вищої напруги підстанції 330 кВ - Тугай, І.Ю. (Праці Інституту електродинаміки НАН України, 2011)
Розглянуто питання виникнення та розвитку субгармонічного ферорезонансу на шинах вищої напруги підстанції 330 кВ. Показано, що ці процеси супроводжуються перенапругами та надструмами, які зумовлюють небезпеку таких режимів на практиці. Наведено область небезпечних параметрів, яку доцільно використовувати для оцінки можливості виникнення субгармонічного ферорезонансного процесу в схемах розподільних пристроїв 330 кВ на практиці. Надано рекомендації щодо попередження розвитку субгармонічних ферорезонансних процесів. Рассмотрен вопрос возникновения и развития субгармонического феррорезонанса на шинах высшего напряжения подстанции 330 кВ. Показано, что эти процессы сопровождаются перенапряжениями и сверхтоками, определяющими опасность таких режимов на практике. Приведена область опасных параметров, которую целесообразно использовать для оценки возможностей возникновения субгармонического феррорезонансного процесса в схемах распределительных устройств 330 кВ на практике. Даны рекомендации по предупреждению развития субгармонических феррорезонансных процессов. The problems of the subharmonic ferroresonance initiation and its development in the 330 kV substation bus are observed. It is shown, that these processes are followed by overvoltages and overcurrents, causing the danger of such modes in practice. For the estimation of subharmonic ferroresonant process in high-voltage switching centres the dangerous parameters domain is given. The recommendations for the prevention of subharmonic ferroresonant processes development are presented.