Дослідження резонансних перенапруг на ультрагармоніках парної кратності на ЛЕП 750 кВ - Кузнецов, В.Г.; Тугай, Ю.І.; Шполянський, О.Г.; Кучанський, В.В. (Праці Інституту електродинаміки НАН України, 2011)
Розроблено модель магістральної електропередачі надвисокої напруги та виконано дослідження з метою запобігання системним аваріям, причиною яких є внутрішні перенапруги. Виявлено фактори, які обумовлюють появу необхідних і достатніх умов виникнення резонансних процесів на ультрагармоніках парної кратності. Виконано перевірку адекватності моделі шляхом порівняння результатів моделювання з експериментальними даними. Досліджена ймовірність виникнення резонансу на лініях електропередачі, що приєднані до підстанції «Київська-750». Разработана модель магистральной электропередачи сверхвысокого напряжения и выполнены исследования с целью предупреждения системных аварий, причиной которых являются внутренние перенапряжения. Определены факторы, которые обуславливают появление необходимых и достаточных условий возникновения резонансных процессов на ультрагармониках четной кратности. Выполнена проверка адекватности модели путем сравнения результатов моделирования с экспериментальными данными. Исследована вероятность возникновения резонанса на линиях электропередачи, присоединенных к подстанции «Киевская-750». The model of extra high voltage transmission line has been developed and the study has performed for prevention of failure caused by internal overvoltage. The reasons of even harmonic appearance are described. The model has been tested by comparison with results of experiment at real line. The probability of resonance overvoltage at substation "Kyiivska 750" has been studied.