Зміст і значення понять «взаємодія» та «система» у філософських і правових досліджень - Кваша, О.О. (Держава і право, 2012)
Обґрунтовано, що зміст і значення поняття взаємодії є ключовими під час філософського
обґрунтування специфіки детермінації. Будь-яка система є цілісною, в основі своїй має
завжди певну структуру та наділена ієрархією причинно-наслідкових зв’язків і взаємодій.
Категорія взаємодії є важливою ланкою між поняттями детермінізму (причинності) та системи. Системний підхід застосовується і в юридичній науці. Властивості, які виокремлюються у кримінально-правовому понятті співучасті як системи, збігаються із властивостями системи у філософії. Обосновано, что содержание и значение понятия взаимодействия являются ключевыми в
философском обосновании специфики детерминации. Любая система является целостной, в
основе своей имеет всегда определенную структуру и обладает иерархией причинно-
следственных связей и взаимодействий. Категория взаимодействия является важным звеном
между понятиями детерминизма (причинности) и системы. Системный подход применяется
и в юридической науке. Свойства, которые выделяются в уголовно-правовом понятии соучастия как системы, совпадают со свойствами системы в философии. It is found, that the content and meaning of communication is the key to the philosophical
justification for the specific determination. Any system is a holistic, basically always has a certain
structure and has a hierarchy of cause and effect relationships and interactions. Category interaction
is an important link between the concepts of determinism (causality) and the system. The system is used
in a campaign of legal science. Properties that stand in the criminal law the concept of complicity as a
system coincide with the properties of the system in philosophy.