Ціннісне та нормативне у розумінні прав людини - Лінник, Н.В. (Держава і право, 2012)
Структурно аналізуються права людини у контексті протистояння універсалістського та партикуляристського варіантів їх розуміння. Доведено, що універсалістське сприйняття прав людини апелює до їхньої нормативності, що виражається в концепції «стандарти прав людини», у той час як рух партикуляризму пов’язується з ціннісною їх інтерпретацією. Із позицій структурного розуміння прав людини нормативне і ціннісне в їх сприйнятті є взаємодоповнюваними. Структурно рассматриваются права человека в контексте противостояния универса листского и партикуляристского вариантов их понимания. Доказано, что универсалистское восприятие прав человека апеллирует к их нормативности, что выражается в концепции «стандарты прав человека», в то время как движение партикуляризма связано с ценностной их интерпретацией. С позиций структурного понимания прав человека нормативное и ценностное в их восприятии являются взаимодополняемыми. The article attempts to review the structure of human rights in the context of the confrontation of universalistic and particularistic versions of their understanding. It is proved that the universalistic perception of human rights appeals to their normativity, which is expressed in the concept of «human rights standards», while the movement of particularism associated with the valuable grounds of their interpretation. From the standpoint of a structural understanding of human rights norms and values in their perception are complementary.