Мінералогічні особливості та зруденіння нижньовендських трапових комплексів південно-західної частини Східноєвропейської платформи - Мельничук, В.Г.; Поліщук, А.М.; Мельничук, Г.В. (Мінералогічний журнал, 2011)
Нижньовендські трапові комплекси південно-західної частини Східноєвропейської платформи суттєво відрізняються за асоціаціями магматичних мінералів та їхнім хімічним складом, що свідчить про еволюцію трапового
магматизму за участі процесів диференціації і контамінації магм. Асоціації вторинних мінералів мають зональний розподіл і утворились внаслідок метагенезу і гідротермального метаморфізму трапів в умовах цеолітової та
преніт-пумпеліїтової фацій. Поширене у трапах Волині самородномідне і благороднометалеве (срібло, золото)
зруденіння найхарактерніше для верхньоприп’ятського комплексу (толеїтові базальти, туфи, долерити). Узагальнено дані з мінералогії нижньовендських трапових комплексів південно-західної частини Східноєвропейської
платформи. Розглянуто мінералогічні чинники мідного зруденіння трапів, морфотипи і мінеральний склад мідних руд, морфологію та компонентний склад виділень срібла та золота, їхній розподіл у породах і мінералах. Нижневендские трапповые комплексы юго-западной
части Восточноевропейской платформы существенно
отличаются по ассоциациям магматических минералов и их химическому составу, что свидетельствует об
эволюции траппового магматизма при участии процессов дифференциации и контаминации магм. Ассоциации вторичных минералов имеют зональное распределение и образовались вследствие метагенеза и
гидротермального метаморфизма траппов в условиях
цеолитовой и пренит-пумпеллиитовой фаций. Распространенное в траппах Волыни самородномедное и благороднометаллическое (серебро, золото) оруденение
наиболее характерно для верхнеприпятского комплекса (толеитовые базальты, туфы, долриты). Обобщены данные по минералогии нижневендских трапповых комплексов юго-западной части Восточно европейской платформы. Рассмотрены минералогические факторы медного оруденения траппов, морфотипы и минеральный состав медных руд, морфология
и компонентный состав выделений серебра и золота,
их содержание в породах и минералах. Lower-Vendian trappean complexes of the south-western
part of East European platform (in age order: Zakhidnobuzkiy
(West Bug), Verkhnyoprypyatskiy (West-Prypyat),
Brestskiy (Brest) and Bilovezko-Podilskiy (Belovezh-Podil
lya) have individual mineralogical features, which evidence
for the trappean magmatism evolution with par ticipation
of differentiation and contamination magma processes.
The associations of secondary minerals have a
zonal distribution and were formed as a result of metagenesis
and hydrothermal metamorphism of trap-rocks in
zeolitic and prehnite-pumpeilitic facies condition.