Суспільно-політичне становище українського населення Австро-Угорщини як фактор формування державно-правових поглядів Ю. Романчука - Мельник, А.І. (Держава і право, 2012)
Досліджується формування та розвиток державно-правових поглядів Юліана
Романчука
— одного з найвідоміших і найавторитетніших українських послів Галицького
сейму та Віденського парламенту. Наголошується, що становлення його як особистості,
політика і державного діяча тісно пов’язані з генезисом українського національного руху, а
еволюція поглядів пройшла три фази: академічну, культурну і політичну, і в кінцевому результаті привела його до народництва — суспільного світогляду й провідної політичної сили
галицьких українців кінця ХІХ — початку ХХ ст. Исследуется формирование и развитие государственно-правовых взглядов Юлиана
Романчука — одного из самых известных и наиболее авторитетных послов Галицкого сейма и
Венского парламента. Подчеркивается, что становление его как личности, политика и государственного деятеля тесно связано с генезисом украинского национального движения, а
эволюция взглядов охватывает три фазы: академическую, культурную и политическую, и в
итоге привела его к народничеству — общественному мировозрению и ведущей политической
силе галицких украинцев конца ХІХ — начала ХХ ст. We study the formation and development of the state-legal views of Julian Romanchuk — one of
the most famous and most prestigious Ukrainian ambassadors to the Galician Sejm and the Vienna
parliament. It is stressed that his establishment as personality, politician and statesman was closely
associated with the genesis of the Ukrainian national movement, and their evolution passed three
phases: academic, cultural and political, and ultimately led him to national populism — the social
outlook and a leading political force of Galician Ukrainians late nineteenth — early twentieth century.