Загальнообов’язкове державне медичне страхування: реалії та передумови запровадження в Україні - Аркатов, Я.А. (Держава і право, 2011)
Вказується, що загальнообов’язкове державне медичне страхування є складовою системи загальнообов’язкового державного соціального страхування і формою соціального захисту населення у випадку хвороби. Запропоновано правові механізми для сприяння розвитку системи охорони здоров’я та створення умов для її належного й ефективного фінансування. Указывается, что общеобязательное государственное медицинское страхование является составной частью системы обязательного государственного социального страхования и формой социальной защиты населения в случае болезни. Предложено правовые механизмы для содействия развитию системы здравоохранения и создание условий для ее надлежащего и эффективного финансирования. Obligatory state health insurance is part of the compulsory state social insurance and a form of social protection in the event of illness. Its introduction is designed to: ensure equal rights of citizens to free medical care, adequate quantity and quality, promoting health and creating conditions for its proper and efficient financing.