Ґенеза етнічного каталізатора політичної мобілізації (на прикладі Австрійської імперії) - Монолатій, І.С. (Держава і право, 2011)
Обґрунтовується теза, що провідну роль у формалізації етнічного виміру політичної участі населення Австрійської імперії відіграла еволюція ідентидів – від релігійної до етнічної самоідентифікації, а транслятором політичної мобілізації підданих імперії виступав етнічний каталізатор. Встановлено, що за допомогою останнього група, що належала до однієї етнічної категорії, в боротьбі за політичну владу і лідерство з членами інших етнічних груп або з державою маніпулювала етнічними звичаями, міфами і символами з політичною метою, використовуючи їх як головний ресурс для того, щоб створити спільну ідентичність і політичну організацію «своєї» групи. З’ясовано, що мобілізаційна участь населення імперії, яка виступала ефективним способом залучення населення до політичного процесу, ґрунтувалася на індивідуальній або груповій активності, яка здійснювалася під тиском суб’єктів політики або під їхнім впливом. Обосновывается тезис, что ведущую роль в формализации этнического измерения политического участия населения Австрийской империи сыграла эволюция идентидов – от религиозной к этнической самоидентификации, а транслятором политической мобилизации подданных империи выступал этнический катализатор. Установлено, что с помощью последнего группа, принадлежавшей к одной этнической категории, в борьбе за политическую власть и лидерство с членами других этнических групп или с государством манипулировала этническими обычаями, мифами и символами в политических целях, используя их как главный ресурс для того, чтобы создать общую идентичность и политическую организацию «своей» группы. Выяснено, что мобилизационное участие населения империи, которая выступало эффективным способом привлечения населения к политическому процессу, основывалось на индивидуальной или групповой активности, которая осуществлялась под давлением субъектов политики или под их влиянием. Substantiates the thesis that a central role in the formalization of the ethnic dimension of political participation of the population evolution of the Austrian Empire played ethnic identifiers – from religious to ethnic identity and political mobilization translator subjects performed ethnic empire catalyst. Found that using the latter group, which belonged to one ethnic category in the struggle for political power and leadership with members of other ethnic groups or with the state manipulated the ethnic customs, myths and symbols for political purposes, using them as a primary resource to create a common identity and political organization “their” group. It was found that the mobilization of the population participated Empire, which appeared effective way of attracting people to the political process, based on an individual or group activities carried out under the pressure of business policy or under their influence.