Особливості мовної політики у країнах Європейського Союзу (на прикладі Ірландії та Фінляндії) - Шушлєбіна, Ю.М. (Держава і право, 2011)
Досліджується мовна ситуація та особливості мовної політики в Ірландії та Фінляндії. Проаналізовано історичні та політичні передумови двомовності, роль основних суб’єктів мовної політики у формуванні мовної ситуації. Зроблені висновки щодо ролі державної політики у коригуванні мовної сфери та чинників її ефективності. Исследуется языковая ситуация и особенности языковой политики в Ирландии и Финляндии. Проанализированы исторические и политические предпосылки двуязычия, роль основных субъектов языковой политики в формировании языковой ситуации. Сделаны выводы о роли государственной политики в корректировании языковой сферы и факторов ее эффективности. The language situation and specific language policy in Ireland and Finland аre investigated. Historical and political backgrounds of bilingualism as well as the role of the major subjects of a language policy in formulating the language situation аre analyzed. The conclusions present the role of public policy in shaping language domain and factors of its effectiveness.