Тероризм як системне соціальне явище - Гуленко, Ю.М. (Держава і право, 2012)
Розглянуто масштабний прояв міжнародного тероризму, який потрібно тлумачити як реакцію на стрімкий процес глобалізації, зокрема складний стан міжнародних відносин, геополітичні суперечності, соціальний дисбаланс. Порівняно позицію вітчизняного законодавця та міжнародні підходи до визначення тероризму. Узагальнено антитерористичну політику України та наголошено на її невідповідності особливостям міжнародного тероризму. Рассмотрено масштабное проявление международного терроризма, которое нужно объяснять как реакцию на стремительный процесс глобализации, в частности сложное состояние международных отношений, геополитические противоречия, социальный дисбаланс. Автор сравнил позицию отечественного законодателя и международные подходы к определению терроризма. Обобщенно антитеррористическую политику Украины и отмечено ее несоответствие особенностям международного терроризма. Considered a major manifestation of international terrorism, which must be interpreted as a response to rapid process of globalization, in particular complex state of international relations, geopolitical conflict, social imbalance. The author compared the position of national legislators and international approaches to the definition of terrorism. Generalized antiterrorist policy of Ukraine and emphasized its non-compliance features of international terrorism.