Правові основи військово-політичного договору радянських республік 1919 р. - Скоморовський, В.Б. (Держава і право, 2012)
Проаналізовано політику вищого партійного керівництва щодо об’єднавчих процесів у радянських республіках в умовах воєнного стану. Доведено, що військовополітичний договір був одним із елементів об’єднавчої політики радянської влади і
розглядався як складова розбудови радянської державності з метою юридичного оформлення єдиної союзної держави. Проанализирована политика высшего партийного руководства касательно объединительных процессов в советских республиках в условиях военного времени. Доказано, что военно-политический договор был одним из элементов объединительной политики советской власти и рассматривался как составляющая основания советской государственности, целью которой было юридическое оформление единого союзного государства. The policy of the top party management concerning the processes of unification in the Soviet Republics under the martial law is analyzed. The military and political agreement was proved to be one of the elements of the unification policy of the Soviet power and was considered a constituent of formation of the Soviet statehood with the aim of legal registration of the united federal state.