Распределение брюхоногих моллюсков в каменистой литорали озера Байкал - Ситникова, Т.Я.; Широкая, А.А.; Максимова, Н.В.; Ханаев, И.В.; Слугина, З.В.; Тимошкин, О.А. (Гидробиологический журнал, 2010)
Исследовано видовое богатство, видовое разнообразие и количественные характеристики байкальских эндемичных брюхоногих моллюсков по четырем трансектам каменистой литорали южной и средней котловин озера. Идентифицированы 49 видов гастропод, 15 из них доминируют на различных участках дна. Показано воздействие абиотических факторов среды (географических, геоморфологических и гидродинамических) на видовое разнообразие, богатство и количественные характеристики гастропод. Досліджено видове багатство, видову різноманітність та кількісні характеристики байкальських ендемічних черевоногих молюсків на чотирьох трансектах камянистої літоралі південної та середньої котловин озера. Ідентифіковано 49 видів гастропод, 15 з них домінують на різних ділянках дна. Показано вплив абіотичних фактор ів середовища (географічних, геоморфологічних та гідродинамічних) на видову різноманітність, багатство та кількісні характеристики гастропод. Distribution of endemic Baikal gastropods has been studied on boulder-pebble and mixed sediments at four littoral transects (26 stations) in the southern and middle basins of the lake. Forty nine gastropod species were identified, 15 species dominate in different places of the bottom. Various abiotic factors (geographical, geomorphological and hydrodynamical) affect the species diversity and abundance, as well as the distribution of the gastropod species.