Влияние фосфорсодержащих гербицидов на функциональную активность водорослей - Усенко, О.М.; Мантурова, О.В.; Сакевич, А.И. (Гидробиологический журнал, 2010)
Показано, что концентрации растворенных в воде фосфорсодержащих гербицидов в пределах 110 мг/дм³ стимулируют интенсивность фотосинтеза водорослей. С увеличением содержания в среде гербицидов усиливается их ингибирующее влияние на функциональную активность фитопланктона и культур синезеленых и зеленых водорослей. Гліфосатвмісні гербіциди, що застосовуються в сільському господарстві для боротьби з бурянами, можуть надходити до континентальних водойм і певною мірою впливати на функціональну активність фотосинтетиків, гальмуючи або стимулюючи її. Малі концентрації цих препаратів (110 мг/дм³) переважно стимулюють фотосинтез як фітопланктону, так і культур водоростей. Збільшення вмісту розчинених у воді гербіцидів гальмує розвиток цих гідробіонтів аж до повного їх відмирання. Зі збільшенням pH середовища і тривалості контакту гербіциду з водоростями відбувається руйнування і зменшення токсичної дії. Glyphosate bearing herbicides, which are used in agriculture, can enter continental water bodies and influence the functional activity of photosynthesizing organisms inhibiting or stimulating their functional activity. Low concentrations of these preparations (1—10 mg/l) mainly stimulate the process of photosynthesis both in phytoplankton and in algae cultures. The increase in the content of herbicides dissolved in the water is capable of inhibiting the development of these hydrobionts. The toxic influence of herbicides decreases with time, and also with increasing pH the environment.