Функціонування аденозинтрифосфатаз у зябрах коропа (Cyprinus carpio L.) за дії нафтопродуктів - Костюк, К.В.; Грубінко, В.В.; Хоменчук, В.О.; Арсан, О.М. (Гидробиологический журнал, 2010)
Досліджено вплив нафтопродуктів на АТФ-азну активність зябер коропа. Встановлено, що невеликі концентрації дизельного палива (1, 5 ГДК) не тільки не мають токсичного ефекту, а й підвищують здатність риб до виживання. Зате токсична (10, 20 ГДК) дія нафти на організм гідробіонтів позначається, головним чином, зміною проникності клітинних мембран за участю АТФ-азної системи Исследовано влияние нефтепродуктов на АТФ-азную активность жабер карпа. Установлено, что небольшие концентрации дизельного топлива (1, 5 ПДК) не только не имеют токсического эффекта, но и повышают способность рыб к выживанию. Токсическое воздействие нефти (10, 20 ПДК) на организм гидробионтов проявляется, главным образом, в изменении проницаемости клеточных мембран. An effect of oil products on the activity of ATP-as in the branchiaes of carp are studied. It is established that small concentrations of fuel-oil (1, 5MTC) not only does not have a toxic effect, but promote the capacity of fish for a survival. But toxic action (10, 20 MTC) of oil on the organism of hydrobionts reflected mainly in change of permeability of cellular membranes, with participation of ATP-as system.