Роль мембранных АТФ-аз в адаптации гидробионтов к факторам водной среды (обзор) - Костюк, К.В.; Грубинко, В.В. (Гидробиологический журнал, 2010)
В статье обобщены данные о влиянии биотических и абиотических факторов водной среды на мембранные АТФ-азы гидробионтов и роль фермента в процессах адаптации водных организмов к условиям среды обитания. Систематизированы сведения о негативном влиянии на АТФ-азную систему гидробионтов некоторых токсикантов (тяжелые металлы, нефтепродукты, пестициды, неорганические соединения азота). Рассмотрены механизмы адаптации АТФ-азной системы гидробионтов к различным факторам водной среды. Узагальнено дані про вплив біотичних і абіотичних факторів водного середовища на мембранні АТФ-ази гідробіонтів та роль ферменту в процесах їхньої адаптації. Проаналізовано чинники, які впливають на активність мембранних АТФ-аз, чутлив ість та стійкість водних організмів до їхньої дії. Систематизовано результати досліджень щодо негативного впливу деяких токсикантів (важкі метали, нафтопродукти, пестициди, неорганічні сполуки азоту). Розглянуто дані відносно шляхів адаптації гідробіонтів за участі АТФ-азної системи мембран до різноманітних факторів водного середовища. The review summarizes data on different aspects of natural and human effect of water environment on membrane ATP-as of hidrobionts and part of enzyme in the processes of adaptation. The factors influencing on the activity of membrane ATP-as, a sensitiveness and firmness of aquatic organisms is to their action are analyzed. The data on research about negative influence some natural factors and toxicness of human ones are systematized. The ways of adaptation of hidrobionts with participation of ATP-as membrane`s system to various factors of water environment are considered.