Динамика высшей водной растительности водоемов Килийской дельты Дуная в связи с антропогенным воздействием - Дьяченко, Т.Н. (Гидробиологический журнал, 2010)
Рассматриваются изменения флористического и ценотического состава высшей водной растительности заливов морской части Килийской дельты Дуная в связи с сокращением стока по Килийскому рукаву и установлением здесь заповедного режима. Для сохранения растительного и ландшафтного разнообразия дельты предлагается пересмотреть зонирование Дунайского биосферного заповедника или восстановить в его заповедной зоне некоторые виды традиционной хозяйственной деятельности. Розглядаються зміни флористичного та ценотичного складу вищої водяної рослинності кутів морського краю дельти, що відбулися внаслідок скорочення стоку Кілійським рукавом Дунаю, його перерозподілу у системі рукава й встановлення у морській частині Кілійської дельти заповідного режиму. Для збереження кутів дельти, повернення їм колишньої рослинної різноманітності і статусу нагульних водойм для рибної молоді пропонується відновити у заповідній зоні види традиційної господарської діяльності або переглянути існуюче зонування Дунайського біосферного заповідника. Changes of the floristic and cenotic composition of higher aquatic vegetation of the avant delta bays’ have been considered with regard of drop of the Danube Kilija arm flow, its redistribution in the arm’s system and establishment the protected regime in the sea part of Kilija delta. In order to preserve the delta bays, to rehabilitate their plants diversity and their status of fattening area for young fishes we propose to recover some types of traditional economic activities in the reserve zone or to reconsider the existent zones of the Danube Biosphere Reserve.