Пространственное распределение планктонных инфузорий озера Байкал после вскрытия льда - Потапская, Н.В.; Оболкина, Л.А.; Блинов, В.В. (Гидробиологический журнал, 2010)
Обсуждается состав, количественное развитие и распределение инфузорий по акватории оз. Байкал в продуктивные по фитопланктону 2007—2008 годы. Показана неоднородность распределения инфузорий в пелагиали озера в период установления гомотермии, определено влияние на это распределение процессов перемешивания воды и течений в присклоновой зоне, скорость которых в весенний период возрастает в несколько раз. Отмечается полидоминантность современного сообщества инфузорий, в котором преобладают олиготрихи (п/кл. Oligotrichia), и его меньшее (500—7600 тыс. кл/м³) обилие, чем в высокопродуктивные 1926—1928 годы, когда по всему озеру доминировала Marituja pelagica (п/кл. Hymenostomatia). Обговорюється склад, кількісний розвиток і розподіл інфузорій по акваторії Байкалу в середні за продуктивністю фітопланктону 2007—2008 роки. У високоврожайному (мелозірному) 1927 році по всьому озеру домінувала Marituja pelagica (п/кл. Hymenostomatia). Натомість структура сучасного планктону є полідомінантною з переважанням маловійкових інфузорій (п/кл. Oligotrichia), а загальна чисельність — на порядок нижча (500—7600 тис. кл/м³). Як і раніше, в пелагіалі різних улоговин Байкалу, за винятком його північної частини, розвивалися варіанти одного угруповання. На розподіл інфузорій всередині улоговин значно впливали процеси перемішування поверхневих шарів води (коефіцієнт кореляції -0,5 ± 0,2 в 2007 р. і -0,5 ± 0,3 в 2008 р., p < 0,05) і течії в присхиловій зоні, швидкість яких у весняний період зростає у декілька разів. The structure, abundance and distribution of ciliates in the water area of Baikal in 2007—2008 with medium of phytoplankton development are discussed. Unlike high-productive (Melosira) 1927, when Marituja pelagica (subclass Hymenostomatia) dominated throughout the Lake, the structure of modern ciliate community was highly diverse with prevalence of oligotrichs (subclass Oligotrichia), but their abundance was less by one order of magnitude (500—7600 thou. cells/m³). As it was before, different variants of the same community developed in pelagic zones of different basins of Baikal, except its northern part. The distribution of ciliates within the basins was significantly influenced by surface water mixing (correlation coefficients -0,5 ± 0,2 in 2007 and -0,5 ± 0,3 in 2008, p < 0,05) and by currents in the coastal slope zone, in spring their velocities increases several times.