Состояние пищеварительной железы Unionidae (Mollusca, Bivalvia) — показатель степени антропогенного загрязнения акватории - Голубков, С.М.; Макрушин, А.В.; Асанова, Т.А.; Богомазова, М.В. (Гидробиологический журнал, 2011)
Статья посвящена сравнению состояния пищеварительной железы моллюсков, собранных на относительно чистой и на сильно загрязненной акваториях. Порівнюється стан травної залози Unionidae (Bivalvia, Mollusca), зібраних на сильно забрудненій акваторії Невської губи Фінської затоки та на відносно чистій акваторії оз. Ільмень. Показано, що стан цього органу залежить від рівня антропогенного забруднення. The digestive gland of Unionidae (Mollusca, Bivalvia,) collected in severely polluted area of the Neva Bay of the Gulf of Finland and in the relatively clean area of the Lake Ilmen is compared. State of this organ was shown to depend on rate of anthropogenic pollution.