Підхід до моделювання якості сімейств програмних систем - Коваль, Г.І. (Інститут програмних систем НАН України, 2009)
Аналізуються проблеми моделювання якості сімейств програмних систем (СПС), визначаються вимоги до моделі якості СПС та пропонується підхід до моделювання, який полягає у комбінуванні різнотипних моделей відповідно до рівнів архітектури СПС (ієрархічних, аналітичних та байєсівських моделей), а також методу аналізу ієрархій для встановлення пріоритетів вимог до характеристик якості і наступного визначення інтегрального показника якості СПС. Проанализированы проблемы моделирования качества семейств программных систем (СПС). Определены требования к модели качества СПС. Предложен подход к моделированию, который заключается в комбинировании разнотипных моделей в соответствии с уровнем архитектуры СПС (иерархических, аналитических и байесовских моделей), а также метода анализа иерархий для установления приоритетов требований к характеристикам качества и последующего определения интегрального показателя качества СПС. Problems of software family quality modeling are analysed. Requirements for the software family quality model are determined and an approach for the modelling consisting in combination of various models according to the architecture levels (hieratic, analytical and Bayesian models) of software family is offered, as well as analytic hierarchy method for the prioritization of quality requirements and next determination of integral quality characteristic of software family.