Изменения гнездовой фауны гусеобразных Крыма, связанные с антропогенной сукцессией Сиваша и степной части полуострова - Гринченко, А.Б. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2009)
Більш ніж 25 - річні дослідження (1976-2004 рр.) гніздової орнітофауни Сивашу й прилеглих ділянок степової суші дозволили збудувати відносно чітку схему послідовної зміни стадій антропогенної сукцесії основних гніздових місцеперебувань для гусеподібних птахів. Основним стартовим фактором сукцесії визнано введення в експлуатацію Північно-Кримського каналу, скидання прісної води у Сиваш, що призвело до різкого зростання площі заплавних біотопів. Такі зміни довкілля по-різному позначилися на гусеподібних. Over than 25 years of studies (1976-2004) of breeding ornithofauna at Sivash and adjacent steppe areas have allowed to build a relatively clear scheme of consequent changes of anthropogenic succession phases for Anseriformes main breeding habitats. The principal factor launching the succession was recognized to be the beginning of exploitation of the North Crimean Canal, and discharge of fresh water into Sivash that entailed speed increase of the area of plavni habitats. These changes of the environment had a different impact on geese.