О распространении обыкновенного соловья (Luscinia luscinia) на Крымском полуострове и на сопределных территориях - Цвелых, А.Н. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2009)
У статті наводиться інформація стосовно поширення східного соловейка (Luscinia luscinia) на Кримському півострові й суміжних територіях. Під час польових досліджень було проведено ревізію даних публікацій щодо розселення східного соловейка у степовій зоні Кримського півострова. Виявлено, що, фактично, на цей час широко поширеним видом на досліджуваній території є західний (Luscinia megarhynchos), а не східний соловейко. Гніздова популяція східного соловейка виявлена тільки на Кримському перешийку. Вид гніздиться на територіях, безпосередньо прилеглих до Кримського півострову з північної сторони в деревно-чагарникових насадженнях вздовж зрошувальних каналів та залізничних шляхів. The information on distribution of the Thrush Nightingale (Luscinia luscinia) on the Crimean Peninsula and adjacent territories is given. Publications data on distribution of the Thrush Nightingale in the steppe zone of the Crimean Peninsula are revised on the base of field research which revealed the fact that the Nightingale (Luscinia megarhynchos) is actually widespread in the territory but not the Thrush Nightingale. Breeding population of the Thrush Nightingale is recorded only within the isthmus of the Crimean Peninsula. The species breeds in areas directly adjoining to the Crimean Peninsula from the north in tree-shrub plantations along irrigation canals and railways.