История чечевицы (Carpodacus erythrinus) в Крыму – появление на гнездовании и катастрофическое сокращение популяции в результате неблагоприятных климатических изменений - Цвелых, А.Н. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2010)
У статті наведена інформація щодо чечевиці на Кримському півострові. Чечевиці з'явилися в Криму наприкінці 1980-х - початку 1990-х років і заселили деякі біотопи в західній частині Кримських гір в діапазоні висот 250-1200 м над рівнем моря. Особливості голосу, забарвлення оперення, поширення (виключно гірські райони) кримських чечевиць свідчать на користь їх приналежності до кавказького підвиду C. e. cubanensis. Information on the Scarlet Rosefinch in the Crimean Peninsula is given. The Scarlet Rosefinch began breeding in the Crimea in the late 1980s - early 1990s. It occupied the western part of the Crimean Mountains in the range of 250-1200 m altitude. The song pattern, colour of plumage and distribution exclusively in mountain areas prove that the Crimean Scarlet Rosefinches belong to the Caucasian subspecies C. e. cubanensis.