Перьевые клещи сем. Syringobiidae Trouessart, 1896 куликов Северо-Западного Причерноморья - Кивганов, Д.А.; Черничко, Е.И. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2010)
У результаті проведеної роботи, в очинах махового пір'я обстежених нами куликів північно-західного Причорномор'я було виявлено 10 видів сирингобіід, що відносяться до 6 родів. У цілому, більшість кліщів виявлено на традиційних хазяях, що підтверджує досить високу специфічність цієї групи паразитів. У той же час, нами був доповнений список хазяїв двох видів пір'яних кліщів: Sikyonemus tringae вперше виявлений нами на побережнику чорногрудому Calidris alpina; а вид Limosilichus limosae вперше відзначений нами в Україні та на новому хазяїні (грицику малому Limosa lapponica). В обох випадках кліщі були виявлені на птахах того ж роду, що й типові хазяїн. As a result of the fulfilled work, in quills of flight feathers of waders in the northwestern Black Sea region there were found 10 species of siringobiid mites, related to 6 genuses. Most mites are discovered on traditional hosts that confirms rather high specificity of this group of parasites. At the same time, we complemented the list of hosts for two species of feather mites: Sikyonemus tringae was found out on the Dunlin (Calidris alpina); Limosilichus limosae was for the first time recorded in Ukraine and on a new host (the Bar-tailed Godwit Limosa lapponica). In both cases feather mites were found on birds of the same genus as their typical hosts.