Влияние погодных особенностей года на фенологию береговой ласточки (Riparia riparia) на юге Украины - Черничко, Р.Н. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2011)
Вплив кліматичних особливостей року на фенологію прильоту вивчався в 1978-1990 роках на півдні Одеської області (понизя Тилігульського лиману). Виявлено, що кореляційна залежність між середньою температурою повітря у квітні та датою прильоту берегової ластівки відсутня. Встановлено середні і граничні терміни міграції та репродуктивного циклу берегової ластівки на півдні України. The influence of climatic characteristics of the year on arrival phenology was studied in 1978-1990s in the south of Odesa region (the lower reaches of Tylihulskyi Lyman). No correlation between mean temperature in April and arrival date of the Sand Martin was discovered. Average and extreme terms of migration and reproductive cycle of the Sand Martin in South Ukraine were revealed.