Экспансия пеночки-теньковки (Phylloscopus collybita (Vieill.)) в Крым - Цвелых, А.Н.; Аппак, Б.А. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2011)
Експансія вівчарика-ковалика до Криму спостерігається з кінця 80-х років ХХ століття. Починаючи з 1990-х років, птахи спорадично гніздяться у Гірському Криму. Місця гніздування вівчариків локалізовані переважно у центральній частині Кримських гір у діапазоні висот 500-1000 м над рівнем моря. Аналіз підвидової належності кримських птахів свідчить, що Гірський Крим заселявся популяціями вівчарика-ковалика східноєвропейського походження. Expansion of the Chiffchaff to the Crimea is observed since the 1980s. Starting from the 1990s, these birds sporadically breed in the Rocky Crimea. Nesting sites of the Chiffchaffs are mainly localized in a central part of the Crimean Mountains in the altitude range of 500-1000 m above sea level. Analysis of subspecies of the Crimean birds proves that the Rocky Crimea was settled by the populations of the Chiffchaff originated from East Europe.