Динамика крымских пляжей - Олиферов, А.Н. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2008)
Рассмотрены результаты стационарных наблюдений за динамикой пляжей Сакско-Евпаторийского курорта и окрестностей с.Приветного (зона Алуштинского горсовета). Изложен материал по рефулированию песков на взморье и вывозу песка и гальки с пляжей для строительных целей. Выявлено, что главным фактором сокращения ширины и объема пляжей является антропогенный фактор. Розглянуті результати стаціонарних спостережень за динамікою пляжів Саксько-Евпаторійського курорту і околиць с.Привітного (зона Алуштінського міськради). Викладений матеріал по рефулювванню пісків на узмор'ї і вивозу піску і гальки з пляжів для будівельних цілей. Виявлено, що головним чинником скорочення ширини і об'єму пляжів є антропогенний чинник. The results of stationary observations after the dynamics of beachs of the Saky and Evpatoria resorts and environs of Pvietnoye (area of the Alushta city council) are considered. Materials about refulation of sands on the coast and export of sand and pebble from beachs for build aims is expounded . It is exposed, that an antropogen factor is the main factor of reduction of width and volume of beachs.