Прогнозирование зерновой продуктивности озимой пшеницы по хлорофилльному фотосинтетическому потенциалу листьев - Прядкина, Г.А.; Прядкина, Г.А. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
Исследовали корреляционные связи между зерновой продуктивностью и хлорофилльным фотосинтетическим потенциалом листьев у растений 5 генотипов озимой пшеницы в контрастные по погодным условиям годы и в целом за весь трехлетний период исследований. Корреляционные отношения между хлорофилльным фотосинтетическим потенциалом листьев и урожаем зерна в отдельные годы исследований (η2006 = 0,99 ± 0,07, η2007 = 0,92 ± 0,22, η2008 = 0,99 ± 0,05) были выше, чем в общем за три года (η2006—2008 = 0,87 ± 0,14). Это связано с различиями, вносимыми погодными условиями в характер взаимосвязи этих параметров. Отклонения урожайности, определенные по уравнению регрессии, от фактических колебались в пределах 1—18 ц/га и в среднем составляли около 7 ц/га. Сделан вывод об удовлетворительной точности оценки зерновой продуктивности по уравнению регрессии на основе хлорофилльного фотосинтетического потенциала листьев, полученному по многолетним данным, и возможности его использования в годы, отличающиеся по погодным условиям. Досліджували кореляційні зв’язки між зерновою продуктивністю та хлорофільним фотосинтетичним потенціалом листків рослин 5 генотипів озимої пшениці в контрастні за погодними умовами роки та в цілому за весь трирічний період досліджень. Кореляційні відношення між хлорофільним фотосинтетичним потенціалом листків та урожаєм зерна в окремі роки досліджень (η2006 = 0,99 ± 0,07, η2007 = 0,92 ± 0,22, η2008 = 0,99 ± 0,05) були вищими, ніж за три роки загалом (η2006—2008 = 0,87 ± 0,14). Це пов’язано з відмінностями характеру взаємозв’язку цих параметрів, які вносили погодні умови. Відхилення урожайності, визначені за рівнянням регресії, від фактичних коливалися в межах 1—18 ц/га і в середньому становили близько 7 ц/га. Зроблено висновок про задовільну точність оцінювання зернової продуктивності на основі хлорофільного фотосинтетичного потенціалу листків із використанням рівняння регресії, отриманого за багаторічними даними, та можливістю його застосування в роки, що різняться за погодними умовами. Correlative relations between grain yield and leaf chlorophyll photosynthetic potential in plants of 5 genotypes of winter wheat in three contrast on weather conditions years and for all three-year period also were investigated. Correlation relations between chlorophyll photosynthetic potential of leaves and grain yield in every year of investigations (η2006 = 0,99 ± 0,07, η2007 = 0,92 ± 0,22, η2008 = 0,99 ± 0,05) were higher than for whole three years (η2006—2008 = 0,87 ± 0,14). This has been explained by distinctions in a character of the interrelations caused by weather conditions. Deviations of grain yield values, calculated by means of the regress equation, from the actual ones there were changed within limit from 0,1 up to 1,8 t/ha in average near by 0,7 t/ha. It was concluded about satisfactory accuracy of grain yield prognosis based on leaf chlorophyll photosynthetic potential using the regress equations received on the many years data.