Інтенсивнiсть фотосинтезу та активнiсть супероксиддисмутази хлоропластiв прапорцевих листкiв пшеницi в перiод наливання зерна - Соколовська-Сергієнко, О.Г.; Кірізій, Д.А. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
В умовах вегетаційного досліду вивчали динаміку інтенсивності фотосинтезу, активності супероксиддисмутази (СОД) та аскорбатпероксидази (АПО) хлоропластів прапорцевих листків у фази цвітіння—молочно-воскової стиглості зерна трьох сортів озимої м’якої пшениці: Миронівська 808, Смуглянка, Фаворитка. Показано, що підвищення активності первинного ферменту антиоксидантної системи захисту фотосинтетичного апарату — хлоропластної СОД гальмує зниження інтенсивності фотосинтезу прапорцевих листків високоінтенсивних сортів (Смуглянка, Фаворитка) в період наливання зерна, що сприяє повнішій реалізації потенціалу їх зернової продуктивності. В условиях вегетационного опыта изучали динамику интенсивности фотосинтеза, активности супероксиддисмутазы (СОД) и аскорбатпероксидазы (АПО) хлоропластов флаговых листьев в фазы цветения—молочно-восковой спелости зерна трех сортов озимой мягкой пшеницы: Мироновская 808, Смуглянка, Фаворитка. Показано, что повышение активности первичного фермента антиоксидантной системы защиты фотосинтетического аппарата — хлоропластной СОД тормозит снижение интенсивности фотосинтеза флаговых листьев высокоинтенсивных сортов (Смуглянка, Фаворитка) в период налива зерна, способствуя бо- лее полной реализации потенциала их зерновой продуктивности. The dynamics of net photosynthetic rate as well as activity of superoxide dismutase (SOD) and ascorbate peroxidase (APO) in wheat chloroplasts have been studied in pot experiments. Three cultivars of bread wheat were investigated: Myronivska 808, Smuglianka and Favorytka during flowering — milkwax ripeness stages. It was shown that increasing of activity of primary enzyme of photosynthetic apparatus antioxidant system — chloroplast-located SOD inhibits decreasing of photosynthetic activity in flag leaves of high-intensive cultivars (Smuglianka and Favorytka) during ripening and promotes more complete realization of grain productivity potential.