Компонентний склад ефiрних олiй гiсопу лiкарського, монарди двiйчастої, змiєголовнику молдавського та оцiнювання їх бiологiчної активностi - Гнатюк, Н.О.; Радіоза, С.А.; Юрчак, Л.Д. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
Досліджено компонентний склад ефірних олій пряно-ароматичних рослин гісопу лікарського (Hyssopus officinalis L.), монарди двійчастої (Monarda didyma L.), змієголовнику молдавського (Dracocephalum moldavicum L.), встановлено їх фізико-хімічні показники. Вивчено алелопатичну активність ефірних олій та їх хімічно чистих основних компонентів. Показано високу біологічну активність досліджених речовин. Исследован компонентный состав эфирных масел пряно-ароматических растений иссопа лекарственного (Hyssopus officinalis L.), монарды двойчатой (Monarda didyma L.), змееголовника молдавского (Dracocephalum moldavicum L.), установлены их физико-химические показатели. Изучена аллелопатическая активность эфирных масел и их химически чистых компонентов. Доказана высокая биологическая активность исследованных веществ. Composition of essential oils of Monarda didyma L., Dracocephalum moldavicum L., Hyssopus officinalis L. — spicy and aromatic plants and their physical-chemical indices were investigated. The allelopathic activity of essential oils and their chemically pure components at the plant tests was revealed. It was shown the high biological activity of the investigated components.