Бiоелектричнi властивостi клiтинних ядер листкiв рiзних ярусiв у гiбридiв F₁ кавуна - Монтвід, П.Ю. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
Досліджено залежність біоелектричних властивостей клітинних ядер від ярусу листків у гібридів F₁ кавуна. Виявлено електрично заряджені ядра в клітинах епідермісу листкової пластинки. Рухливі ядра різнились від нерухливих меншим діаметром. Відмінності прояву електронегативності в епідермісі листків 1- і 4-го ярусів залежали від комбінації схрещування. Зроблено висновок про зв’язок геометричних параметрів клітинних ядер та їх електрофоретичної рухливості. Исследована зависимость биоэлектрических свойств клеточных ядер от яруса листьев у гибридов F₁ арбуза. Выявлены электрически заряженные ядра в клетках эпидермиса листовой пластинки. Подвижные ядра отличались от неподвижных меньшим диаметром. Отличия в проявлении электроотрицательности в эпидермисе листьев 1- и 4-го ярусов зависели от комбинации скрещивания. Сделан вывод о связи геометрических параметров клеточных ядер и их электрофоретической подвижности. The investigations of nuclei genome bioelectrical properties dependence from leaf tier in watermelon F₁ hibrids are conducted. Nuclei electrophoretical aсtivity in leaf plate was revealed. Movable nuclei differed from immovable by lower diameter. Differences of electronegativity manifestation in first tier leaf and fourth tier leaf epidermis depended on genotype. It was concluded about association of nuclei geometrical parameters with their electrophoretical activity.