Вплив водного дефіциту на інтенсивність гідролізу сахарози в листках проростків кукурудзи - Сакало, В.Д.; Ларченко, К.А.; Курчій, В.М. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
Вивчали вплив стресу водного дефіциту на активність ферменту гідролізу сахарози — інвертази, накопичення моноцукрів та на такі фізіологічні параметри посухостійкості, як індекс чутливості до посухи (IЧП), відносна втрата води (ВВтВ) у листках проростків генотипів кукурудзи з різною стійкістю до посухи. Показано, що генотипи незалежно від їх посухостійкості реагували на стрес активацією кислої і лужної інвертаз, підвищенням вмісту моноцукрів за короткотривалої (2 доби) дії посухи. Після відновлення поливу активність інвертази починала стабілізуватись. Встановлено, що посухостійкі генотипи характеризуються меншою ВВтВ і нижчим IЧП, ніж середньостійкі, позитивна кореляція цих показників передбачає можливість їх використання як допоміжних критеріїв оцінювання посухостійкості кукурудзи. Изучали влияние стресса водного дефицита на активность фермента гидролиза сахарозы — инвертазы, накопление моносахаров и на такие физиологические параметры засухоустой- чивости, как индекс чувствительности к засухе (ИЧЗ), относительная потеря воды (ОПВ) в листьях проростков генотипов кукурузы с разной устойчивостью к засухе. Показано, что генотипы независимо от их засухоустойчивости реагировали на стресс активацией кислой и щелочной инвертаз, повышением содержания моносахаров при кратковременном (2 сут) действии засухи. После возобновления полива активность инвертазы начинала стабилизироваться. Установлено, что засухоустойчивые генотипы характеризуются меньшей ОПВ и более низким ИЧЗ, чем среднеустойчивые, положительная корреляция этих показателей предполагает возможность их использования в качестве вспомогательных критериев оценки засухоустойчивости кукурузы. The influence of water deficit on the activity of the enzyme of sucrose hydrolysis (invertase), monosugars accumulation, and such physiological parameters of drought resistance as index resistance to drought (IRD) and relative water lost (RWL) in the maize seedling leaves of cultivars with different resistance to drought was studied. It was shown that under influence of short (2 days) drought all genotypes, independently of drought resistance, responded to stress by activation of acid and alkaline invertase, increasing in monosugars content. Under renewal of watering the activity of invertase began to stabilize. It was found, that drought resistant genotypes possess in lover RWL and IRD in comparison to middle-resistant plants, the positive correlation of these parameters permit to use tham as an additional criterion of maize resistance to water stress.