Ідентифікація алеля Glu-B1al високомолекулярних глютенінів та його вплив на ознаки хлібопекарської якості у пшениць, придатних до поширення в Україні - Злацька, А.В. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
Серед сортів озимої м’якої пшениці, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні у 2008 р., виявлено шість (Куяльник, Селянка, Панна, Зміна, Вдала, Скарбниця) сортів-носіїв алеля Glu-B1al, характерного для пшениць із високими показниками хлібопекарської якості. Простежено позитивний зв’язок між наявністю цього алеля в сорту та показниками хлібопекарської якості «сила борошна» та «об’єм хліба», хоча високі характеристики цих ознак не пояснюються лише наявністю цього алеля. Среди сортов озимой мягкой пшеницы, занесенных в Государственный реестр сортов растений, пригодных к распространению в Украине в 2008 году, обнаружены шесть (Куяльник, Селянка, Панна, Змина, Вдала, Скарбныця) сортов-носителей аллеля Glu-B1a1, характерного для пшениц с высокими показателями хлебопекарного качества. Наблюдалась положительная связь между наличием этого аллеля у сорта и показателями хлебопекарного качества «сила муки» и «объем хлеба», хотя высокие характеристики этих признаков не объясняются только наличием этого аллеля. Six varieties (Kuyalnyk, Selyanka, Panna, Zmina, Vdala and Skarbnytsya) possessing allele GluB1a1, which mostly was identified in wheats with high bread-making characteristics, were found out among winter common wheat cultivars permitted for realization in Ukraine in 2008 according to National list of plant varieties. It was observed the positive correlation between possesing of allele Glu-B1a1 and some end-use traits «dough strength» and «bread loaf volume» of varieties however it was difficult to make conclusion that high characteristics of those traits in cultivars are due only to the presence of this allele.