Активність пероксидази в інфікованих грибом Heterobasidion annosum (FR.) Bref. проростках Pinus sylvestris L. та Pinus pallasiana D. Don за попередньої обробки насіння саліциловою кислотою - Чемеріс, О.В.; Бойко, М.І. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
Досліджено вплив попередньої обробки насіння Pinus sylvestris темного і світлого кольору та Pinus pallasiana 2 мМ розчином саліцилової кислоти (СК) на енергію проростання й активність пероксидази проростків, отриманих із цього насіння та інфікованих грибом Heterobasidion annosum. Встановлено, що в проростках P. sylvestris, Р. pallasiana, отриманих з обробленого СК насіння та інфікованого Н. аnnosum, підвищується активність пероксидази порівняно з необробленими (контрольними) проростками. Виявлено різний характер зміни активності пероксидази у проростків P. sylvestris, отриманих із насіння темного і світлого кольору, що вказує на їх фізіологічну різноякісність. СК підвищує енергію проростання насіння і стійкість проростків P. sylvestris, Р. pallasiana до гриба Н. аnnosum на початковому етапі їх зараження. Исследовано влияние предварительной обработки семян Pinus sylvestris темного и светлого цвета и Pinus pallasiana 2 мМ раствором салициловой кислоты (СК) на энергию прорастания и активность пероксидазы проростков, полученных из этих семян и инфицированных грибом Heterobasidion annosum. Установлено, что в проростках Р. sylvestris, Р. pallasiana, полученных из обработанных СК семян и инфицированных Н. annosum, повышается активность пероксидазы по сравнению с необработанными (контрольными) проростками. Выявленный разный характер изменения активности пероксидазы в проростках Р. sylvestris, полученных из семян темного и светлого цвета, указывает на их физиологическую разнокачественность. СК повышает энергию прорастания семян и устойчивость проростков Р. sylvestris, Р. pallasiana к грибу Н. annosum на начальном этапе их заражения. The influence of treatment by solution (2 mM) of salicylic acid (SA) of Pinus sylvestris dark and light colour seeds and Pinus pallasiana seeds on their germination power and the activity of peroxidase in seedlings received from these seeds and infected with fungus Heterobasidion annosum was investigated. The activity of peroxidase in Р. sylvestris and Р. pallasiana seedlings received from the SA treated seeds and infected Н. annosum raised in comparison with the non-treated (control) seedlings. Different character of changes of peroxidase activity in Р. sylvestris seedlings from seeds of dark and light colour indicates their physiological differences. SA increased the germination power of seeds and resistance of Р. sylvestris and Р. pallasiana seedlings to Н. annosum fungus at the initial stage of infection.