Активність кислих фосфатаз озимої пшениці в разі застосування біологічно активних речовин та їх композицій в умовах дефіциту фосфору - Мальцева, Н.М.; Аксиленко, М.Д.; Гаєвський, А.П.; Дерев'янко, К.Ю. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
У вегетаційних дослідах вивчено вплив біологічно активних речовин синтетичного і природного походження на активність кислих фосфатаз коренів озимої пшениці різних генотипів за дефіциту фосфору. В дослідах із малодоступними джерелами фосфорного живлення — трикальційфосфатом і гліцерофосфатом кальцію показано зниження фосфатазної активності й підвищення винесення рослинами фосфору в разі застосування досліджуваних препаратів через пригнічення синтезу й активності кислих фосфатаз мобілізованим фосфором та поліпшення фосфорного живлення рослин. В вегетационных опытах изучено влияние биологически активных веществ синтетического и природного происхождения на активность кислых фосфатаз корней озимой пшеницы различных генотипов при дефиците фосфора. В опытах с малодоступными источниками фосфорного питания — трикальцийфосфатом и глицерофосфатом кальция показано снижение фосфатазной активности и повышение выноса растениями фосфора при использовании исследуемых препаратов в связи с угнетением синтеза и активности кислых фосфатаз мобилизованным фосфором и улучшением фосфорного питания растений. In pot experiments the influence of biological active substances of synthetic and natural origin and their compositions on activity of acid phosphatases of perspective winter wheat cultivars under phosphorus deficit was investigated. The differences of the phosphatase activity in experiments with difficult accessible sources of phosphorus nutrition — threecalcium phosphate and glycerophosfate calcium were shown. The obtained data may be explained with repression of synthesis and activity of these enzymes by mobilized phosphorus, polyfunctional action of phosphatases and genetic peculiarity of cultivars.