Продуктивнiсть i якiсть зерна пшеницi у зв'язку з особливостями розподiлу азоту в рослинi - Починок, В.М.; Кірізій, Д.А. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
Висвітлено проблеми формування продуктивності та якості зерна пшениці з погляду взаємодії фотосинтетичного апарату й процесів накопичення та перерозподілу азоту в рослині. Наголошено, що системний підхід до підвищення якості зерна має полягати у використанні заходів з поліпшення поглинання і розподілу азоту між органами рослини, інтенсифікації роботи фотосинтетичного апарату та її узгодження з ремобілізацією азоту із вегетативних частин у зерно в процесі його наливу для підтримання здатності до засвоєння азоту в період росту зернівок, що сприяє підвищенню азотного індексу врожаю. Освещены проблемы формирования продуктивности и качества зерна пшеницы с точки зрения взаимодействия фотосинтетического аппарата, процессов накопления и перераспределения азота в растении. Подчеркнуто, что системный подход к повышению качества зерна должен включать мероприятия по улучшению поглощения и распределения азота между органами растения, интенсификации работы фотосинтетического аппарата и ее согласования с ремобилизацией азота из вегетативных частей в зерно в процессе его налива для поддержания способности к усвоению азота в период роста зерновок, что благоприятствует повышению азотного индекса урожая. The review is devoted to questions of formation of productivity and quality of wheat grain from the standpoint of co-operation of photosynthetic apparatus and processes of nitrogen accumulation and partitioning between plant organs. It is emphasised that system approach to grain quality enhancement must include measures on improvement of nitrogen uptake and partitioning between plant organs, intensification of photosynthetic apparatus functioning and its co-ordination with nitrogen remobilization from vegetative parts into grain during its filling for maintenance of ability to nitrogen uptake in period of grain growth, what is favour for enhancement of yield nitrogen index.