Цитогенетичні ефекти хіральних нітрозоалкілсечовин на озимій пшениці - Моргун, В.В.; Ларченко, К.А.; Костяновський, Р.Г.; Катеринчук, О.М. (Физиология и биохимия культурных растений, 2011)
Досліджено цитогенетичну активність хіральних нітрозоалкілсечовин та специфіку їх дії на хромосомний апарат клітин озимої м’якої пшениці. Вперше проведено порівняльний аналіз цитогенетичної активності хіральних нітрозоалкілсечовин: S(+)1-N-нітрозо-1-N-метил-3-N-втор-бутилсечовини (S(+)НМвБС) і R(–)1-N-нітрозо-1-N-метил-3-N-втор-бутилсечовини (R(–)НМвБС) на озимій пшениці. За частотою хромосомних аберацій стереоізомер S(+) у деяких концентраціях активніший за R(–) більш як удвічі. Крім типових анафазних аберацій (фрагменти, мости) виявлено інші численні патології мітозів. Спостерігали К-мітози, надспіралізацію і деспіралізацію хромосом, нерівномірний розподіл хромосом між дочірніми ядрами, масову фрагментацію, нерозходження і злипання хромосом, триполюсні мітози та інші порушення. За дії нітрозоетилсечовини та гамма-променів таких патологій не було. Исследованы цитогенетическая активность хиральных мутагенов и специфика их действия на хромосомный аппарат клеток озимой мягкой пшеницы. Впервые проведен сравнительный анализ цитогенетической активности хиральных нитрозоалкилмочевин: S(+)1-N-нитрозо-1-N-метил-3-N-втор-бутилмочевины (S(+)НМвБС) и R(—)1-N-нитрозо-1-N-метил-3-N-втор-бутилмочевины (R(—)НМвБС) на озимой пшенице. По частоте хромосомных аберраций стереоизомер S(+) в некоторых концентрациях активнее, чем R(—) более чем в два раза. Кроме типичных анафазных аберраций (фрагменты, мосты) выявлены другие многочисленные патологии митозов. Наблюдали К-митозы, гиперспирализацию и деспирализацию хромосом, неравномерное распределение хромосом между дочерними ядрами, массовую фрагментацию, нерасхождение и слипание хромосом, трехполюсные митозы и другие нарушения. При воздействии нитрозоэтилмочевины и гамма-лучей таких патологий не было. The cytogenetic activity of chiral mutagens and their specific effects on chromosomes of plant cells of bread winter wheat were investigated. For the first time a comparative analysis of the cytogenetic activity of chiral NEU: S(+)1-N-nitroso-1-N-methyl-3-N-sec-buthylureas (S(+)NМsBU) and R(—)1-N-nitroso-1-N-methyl-3-N-sec-buthylureas (R(—)NМsBU) on winter wheat was made. It was shown that according to the frequency of chromosomal aberrations S(+) stereoisomer was twice more active than R(—). In addition to typical anaphase aberrations (fragments, bridges) the numerous pathology mitosis were revealed. The K-mitoses, giperdisjunction and uncoiling of chromosomes, unequal distribution of chromosomes between the daughter nuclei, mass fragmentation, nondisjunction and chromosome adhesion, three-pole mitoses and other violations of the mitotic apparatus were observed. It was shown that the action of NEU and gammarays had not caused such pathologies.